Ontdek alles wat je moet weten over de BKR-toetsing

Hoe werkt een BKR-toetsing?
Hoe werkt een BKR-toetsing?
17 april 2022 2 minuten 0 reacties

Wat is BKR?

BKR staat voor Bureau Kredietregistratie. het is een organisatie waarbij een overzicht wordt opgesteld van iedere lening die je bent aangegaan. Dit is voor kredietverstrekkers waardevolle informatie, omdat op basis hiervan wordt gekeken of het verantwoordelijk is om jou een lening te verstrekken. Ook voor de aanvraag van een creditcard is er vrijwel altijd sprake van een BKR-toetsing.

Dit moet je weten over de BKR-registratie

Iedereen kan een BKR-registratie hebben: het hoeft daarom niet direct iets negatiefs te zijn. Er zijn ook voorbeelden van een positieve registratie. Hier vind je een overzicht van zaken waardoor jij een BKR-registratie kunt ontvangen en wat hiervan de gevolgen zijn.

Optie 1: Positieve registratie

Wanneer word je geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie? Onder andere wanneer je rood kunt staan op je betaalrekening. Maar ook als je een doorlopend krediet of persoonlijke lening aangaat. Heb je een abonnement met mobiele telefoon die meer waard is dan € 250? Ook dan krijg je een BKR-registratie. Hetzelfde geldt wanneer je gebruik maakt van private lease. Dit zijn stuk voor stuk mogelijkheden voor het krijgen van een BKR-registratie. Maar dit betekent dit dat dit voor een creditcardmaatschappij reden is om jou te weigeren.

Optie 2: Negatieve registratie

Een negatieve registratie ontstaat wanneer je een betalingsachterstand hebt. Een positieve registratie gaat dan over in een negatieve registratie. In het geval van een hypotheek is dit het geval bij een betalingsachterstand van 3 termijnen. Een negatieve registratie heeft mogelijk gevolgen voor het aanvragen van een nieuwe lening. Ook een creditcard valt hieronder. Je gaat in theorie een lening aan omdat het geleende geld pas de volgende maand van je rekening wordt gehaald.

De werking van een BKR-toetsing

Wanneer je een creditcard gaat aanvragen, is er vrijwel altijd sprake van een BKR-toetsing. Dit gebeurt wanneer jij de aanvraag doet: je moet dan jouw gegevens invullen. Op basis van deze gegevens voert een creditcardmaatschappij een BKR-toetsing uit. Heb je een positieve registratie, bijvoorbeeld vanwege je abonnement of een hypotheek die je iedere maand netjes betaalt? Dan is de kans groot dat jouw aanvraag gewoon geaccepteerd wordt. Is er sprake van een negatieve registratie? Dan kan een creditcardmaatschappij jouw aanvraag weigeren, omdat het niet verantwoordelijk is om jou een lening te verstrekken.

Wanneer wel en geen BKR-toetsing?

Een BKR-toetsing komt niet voor bij iedere creditcard. Wanneer je kiest voor een prepaid creditcard of debit card komt hier geen BKR-toetsing bij kijken. Dit komt omdat je bij deze kaarten het geld vanaf je eigen betaalrekening op de creditcard zet en je hierdoor geen geld leent. Je profiteert wel van alle voordelen die een reguliere creditcard ook met zich meebrengt, namelijk de mogelijkheid om wereldwijd betalingen te doen. In de top 3 beste creditcards kun je direct zien wanneer er wel en geen sprake is van een BKR-registratie, zodat het nog makkelijker wordt om jouw keuze te maken!

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie