Wat is een debit card en is het anders dan een prepaid creditcard?

Dit moet je weten over de debit card
Dit moet je weten over de debit card
18 april 2022 26 augustus 2022 3 minuten 0 reacties

Wat is een debit card?

Een debit card is een type creditcard waarmee je profiteert van de voordelen van een reguliere creditcard, maar waarbij de werking van de kaart net iets anders is. Bij een debit card worden de betalingen die je doet met de kaart direct van je rekening afgeschreven van de bankrekening of het saldo dat je op de kaart hebt gezet. Met de aanschaf van een debit card kun je vrijwel alles wat je ook met een normale creditcard kunt.

Wel is er een belangrijk verschil: met de debit card kun je niet altijd overal betalen. Een creditcard is een betaalmiddel maar kan daarnaast ook dienen als borg, bijvoorbeeld bij autohuur in het buitenland. Dit komt omdat je bij een normale creditcard het geld als het ware leent en pas later weer terugbetaalt. Dit is met de debit card niet het geval, omdat het geld van je eigen betaalrekening komt. Controleer dit altijd van tevoren zodat je een goede keuze maakt waar je wereldwijd van kunt profiteren. De mogelijkheden met een debit card verschillen per aanbieder.

Debit card vs. prepaid creditcard

Creditcard, debit card, prepaid creditcard: er zijn heel veel verschillende soorten kaarten waar je voor kunt kiezen. Het verschil tussen een creditcard en een debit card heb je hierboven al gelezen. Maar wat is het verschil tussen een debit card en een prepaid creditcard? Het is goed om te weten dat een debit card en prepaid creditcard hetzelfde zijn: het zijn verschillende benamingen voor hetzelfde type kaart.

Je gebruikt een debit card of prepaid card op locaties waar je ook met een normale creditcard zou kunnen betalen. Wil je geen creditcard aanschaffen vanwege de hoge kosten, dan is een debit card of prepaid card een uitstekend alternatief. Je gebruikt alleen geld van jezelf, omdat je het geld van tevoren op de kaart zet vanaf je eigen rekening. Ook kun je ervoor kiezen om te kiezen voor een kaart waarbij het gebruikte geld direct van je betaalrekening wordt gehaald.

De belangrijkste voordelen van een debit card

Er zijn verschillende redenen waarom veel mensen kiezen voor een debit card in plaats van voor een reguliere creditcard. Ben je benieuwd naar de voordelen? Hier vind je ze op een rij:

  1. Betaalgemak: met een debit card profiteer je van het betaalgemak dat je met een normale creditcard ook hebt. Je kunt offline en online betalen op alle plekken waar een reguliere creditcard ook wordt geaccepteerd.
  2. Geen inkomenseis: omdat je het geld direct van je eigen rekening op de kaart stort, heb je niet te maken met een minimuminkomen en is het voor iedereen mogelijk om dit type kaart aan te vragen.
  3. Geen BKR-toetsing: er wordt geen BKR-toetsing uitgevoerd en daarnaast komt er ook geen BKR-registratie door het gebruik van een debit card.
  4. Geen schulden: omdat je niet meer geld uit kunt geven dan je hebt, is de kans op schulden nihil.
  5. Geen rente: voor het gebruik van de kaart en het opnemen van geld van je eigen betaalrekening betaal je geen rente.

Zitten er ook nadelen aan een debit card? Mogelijk betaal je kosten voor het opladen van de debit card. De percentages van de toeslag die je betaalt verschilt per kaart. Ook kan de jaarlijkse bijdrage verschillen en bij sommige kaarten betaal je daarnaast aanschafkosten. Dit zijn punten waarop je diverse kaarten kunt vergelijken.

Hoe schaf je een debit card aan?

Een debit card aanschaffen doe je eenvoudig en snel online. Kijk eerst naar het aanbod van prepaid creditcards: wellicht staat er een aantrekkelijke optie in de top 3 beste prepaid creditcards. Je kunt daarna online een vergelijking maken en jouw aanvraag doen. De kaart ontvang je snel thuis, waarna je er meteen gebruik van kunt maken.

Reacties (0)

Geen reacties gevonden…

Plaats reactie