Prepaid creditcard

Creditcards zijn er in allerlei soorten en maten. Iedereen weet wel wat een creditcard is. Zo bestaat er ook de prepaid creditcard. Maar wat is het verschil tussen een “gewone” creditcard en een prepaid creditcard?

✔ Wereldwijd betalen met een prepaid creditcard
✔ Bestedingslimieten van €1000,- tot wel €10.000
✔ Onderstaand de beste creditcards van Nederland

 

Wat zijn prepaid creditcards?

Een prepaid creditcard is een vooraf oplaadbare creditcard. Iedereen die meerderjarig is en in Europa woont kan zo’n kaart aanvragen. Het fijne van een prepaid creditcard is dat er géén BKR-registratie wordt gemaakt. Je kunt een prepaid creditcard gewoon aanvragen ook al ben je negatief BKR-geregistreerd. Negatief BKR-geregistreerd betekent grof gezegd dat je in het verleden schulden hebt gehad.

Een BKR-registratie blijft vijf jaar tot na de schuld zichtbaar, daarna komt deze te vervallen. Met een prepaid creditcard kun je alles doen wat je ook met een normale creditcard kunt doen, van afrekenen in een winkel tot aankopen doen in de appstore. Het enige verschil is dat je het geld er vooraf opzet en hiermee dus ook al zelf je limiet aanstelt, je gebruikt geld dat je al hebt en je leent geen geld.

Hoe werkt een prepaid creditcard?

Bij een prepaid creditcard stort je vooraf geld op de kaart. Bij een normale creditcard betaal je de rekening pas achteraf en leen je dus in feite het geld. Vaak zit hier nog rente op en een hoge boete als je de kaart niet op tijd betaalt. Het fijne van een prepaid creditcard is dus dat je helemaal zelf kan bepalen hoeveel geld je op de kaart wilt zetten. Zo kom je niet voor onverwachtse uitgaven te staan. Ook zit er vaak geen rente op een prepaid creditcard.

De kosten van een prepaid creditcard

Er zijn enorm veel soorten prepaid creditcards die je aan kunt vragen. Meestal kost het aanvragen van de kaart zo rond de 10 of 15 euro. Het is belangrijk dat je goed de voorwaarden van het aanschaffen van een prepaid creditcard doorleest. Deze kunnen namelijk nogal eens wat verschillen per aanbieder.

Soms kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je denkt dat een creditcard heel goedkoop is, maar je moet ieder jaar een bedrag betalen en je voor bijvoorbeeld een jaar een een creditcard vast zit. Als je de creditcard alleen voor bijvoorbeeld een rondreis wil gaan gebruiken is dat niet handig, daarom is een prepaid creditcard ideaal. Bij een prepaid creditcard betaal je namelijk alleen voor het gebruik van de creditcard.

Hoe vraag je een prepaid creditcard aan?

Je kunt een prepaid creditcard bij de aanbieder aanvragen, de bank dus. Een kaart aanvragen is niet duur, het kost meestal zo tussen de 10 en 15 euro. Soms is het iets duurder of goedkoper, dat hangt van de aanbieder af. Bij goedkope kaarten sluit je vaak een ‘abonnement’ af die meerdere jaren loopt. Je betaalt dus minimaal drie jaar lang 10 euro terwijl je bij een andere aanbieder 15 euro per jaar betaalt maar wel kunt opzeggen wanneer je wilt.

Wanneer je een prepaid creditcard aan wil schaffen is het dus slim om te kijken hoe lang je de kaart houden wil. Als je zeker weet dat je bijvoorbeeld de kaart maar heel kort wil houden heeft het niet zoveel zin om een heel abonnement af te sluiten.

Ook verschilt het soms een klein beetje per aanbieder waar je kunt betalen. Ook rekenen sommigen aanbieders voor sommige creditcards transactiekosten. Als je dus een prepaid creditcard aanvraagt omdat je het makkelijk vindt op bijvoorbeeld een verre vakantiebestemming, zoek dan goed uit of/hoeveel de transactiekosten daar zijn. Je kunt zo niet voor onverwachte uitgaven komen te staan.

 

Waarom zou je voor prepaid creditcard kiezen?

Een prepaid creditcard is vaak veel veiliger om te gebruiken dan een gewone creditcard. Je stort zelf tegoed op je creditcard, waardoor je dus duidelijk in gedachten hebt hoeveel je ongeveer gaat besteden. Er kan niet meer geld met de creditcard betaald worden. Op is dus op. Je kan niet ongezien teveel uitgeven en aan het eind van de maand in problemen komen, omdat je teveel schuld hebt gemaakt. Ook hoef je bij een prepaid creditcard vrijwel nooit rente te betalen, wat bij een gewone creditcard vaak wel moet.

Een prepaid creditcard kan verder wel alles wat een gewone creditcard ook kan. Het enige wat sommige mensen misschien als een nadeel zullen zien aan de prepaid creditcard is dat er een beperkt tegoed is dat je kunt gebruiken, het is immers niet praktisch eindeloos veel geld op het kaartje te zetten.

Wanneer je onverwachts voor een onverwachte uitgave (bijvoorbeeld een etentje op zakenreis) komt te staan, is het best vervelend wanneer je kaart weigert. Met een gewone creditcard had je dan wel gewoon kunnen betalen. Toch is de prepaid creditcard veiliger als een gewone creditcard, je kunt er niet voor niets een aanschaffen met een negatieve BKR-registratie.

Een prepaid creditcard is dus een heel makkelijk betaalmiddel. Je kunt snel en gemakkelijk overal betalen met de prepaid creditcard. De prepaid creditcard is daarnaast ideaal voor een buitenlandse reis.